Preskocit navigáciu

Generálmajor Peter Vojtek dnes prijal Marcela Jurecha


Generálmajor Peter Vojtek dnes prijal Marcela Jurecha

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek dnes 23. februára prijal podplukovníka Marcela Jurecha, syna Štefana Jurecha, generála II. triedy Slovenskej armády.

Generál Štefan Jurech sa narodil 9. júna 1898 v Bošáci. V decembri 1918 sa prihlásil do čs. armády, pôsobil na troch frontoch prvej svetovej vojny a s trenčianskym Peším plukom č. 71 sa v roku 1919 zúčastnil bojov proti maďarským boľševikom pri obrane mladej Československej republiky. Slúžil v Košiciach, v Štubnianskych – dnes Turčianskych Tepliciach, v Starej Ďale – dnešnom Hurbanove a v Olomouci. V druhej polovici septembra 1942 ho odvelili na východný front, kde prevzal velenie Rýchlej divízie (neskôr bola premenovaná na 1. pešiu divíziu). Na prelome rokov 1942/43 sa pokúsil dohodnúť prechod celej divízie na stranu Červenej armády, s cieľom previesť čo najväčší počet príslušníkov divízie, aby z nich vytvoril čisto slovenskú vojenskú jednotku so slovenským velením. Tento zámer bol však zmarený. Po zranení, ktoré utrpel na Kryme odovzdal v septembri 1943 velenie 1. pešej divízie a vrátil sa na Slovensko, kde prevzal funkciu veliteľa vzdušných zbraní a Slovenského leteckého zboru. V novembri 1943 ho zatklo gestapo, bol väznený vo Viedni, Brne, Berlíne a nakoniec popravený v koncentračnom tábore Flossenbürg 4. februára 1945. V roku 1969 bol generál Štefan Jurech plne rehabilitovaný.
Generál Štefan Jurech bol významnou osobnosťou vojenských dejín Slovenska prvej polovice 20. storočia kvôli svojim vlasteneckým a antifašistickým postojom, vojenským odborným kvalitám a tiež za ľudský rozmer jeho osobnosti.


Podplukovník Marcel Jurech sa podľa otcovho vzoru stal vojakom, pôsobil v Armáde SR, ale aj v armáde Kanady.


Generálmajor Peter Vojtek dnes prijal Marcela JurechaGenerálmajor Peter Vojtek dnes prijal Marcela JurechaGenerálmajor Peter Vojtek dnes prijal Marcela Jurecha

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: autor - Dátum: 23.02.2012
Čítanosť: 15896
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share