Preskocit navigáciu

Ministerstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armáde


Ministerstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armáde

Ministerstvo obrany pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa žien jedinečnú výstavu fotografií Moniky Haimy Kováčovej, ktorá prostredníctvom série fotografií zachytáva život profesionálnych vojačiek. Výstavu si môže pozrieť široká verejnosť vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice na Michalskej ulici v Bratislave do 14. marca 2014.

„Som rád, že mám možnosť otvoriť dnes historicky prvú výstavu venovanú ženám v uniforme. Oceňujem, že aj umelci sa začali venovať do istej miery veľmi špecifickej črte našej spoločnosti, aj keď v súčasnosti máme v armáde 10 percent žien,“ povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

Ako uviedla samotná autorka, téma výstavy je zároveň jej dizertačnou prácou na Vysokej škole výtvarných umení. „Môj otec bol vojak a cítim sa medzi nimi dobre. Inklinovala som však skôr k umeniu, a preto sa venujem fotografii. A práve takýmto spôsobom som chcela spojiť umenie s armádou,“ vysvetlila.

Výstava o ženách je rozčlenená na tri tematické časti. Prvá predstavuje výsadkárky, čiže ženy, ktoré sa rozhodli pre „adrenalínovú“ špecializáciu. Druhá časť zachytáva pôsobenie slovenských vojačiek v misii UNFICYP na Cypre. Tretia zobrazuje pôsobenie žien v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

Rezort obrany pripravil výstavu o ženách v armáde ako prejav úcty k ich práci, ktorú pre ozbrojené sily robia. Ako uviedla predsedníčka Združenia žien v Armáde SR rtm. Alexandra Števaňáková ženy zväčša prichádzajú do ozbrojených síl z dvoch dôvodov. „Buď majú niekoho z vojakov v rodine, alebo sa chcú istým spôsobom vyrovnať mužom a zažiť dobrodružstvo,“ povedala.


Ministerstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armádeMinisterstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armádeMinisterstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armádeMinisterstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armádeMinisterstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armádeMinisterstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armádeMinisterstvo obrany prezentuje pri príležitosti MDŽ prácu žien v armáde

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 04.03.2014
Čítanosť: 7363
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share