Krídielko alebo stehienko?
... bol slávny francúzsky film z roku 1976, kde hlavným ochutnávačom bol Louis de Funès a v rovnakom duchu chceli svoje gastromické špeciality predstaviť aj topoľčianske kasárne, kde hlavnými ochutnávačmi boli funkcionári veliteľstva brigády.
Odhaliť tajmostvá gastronómie sa podarilo počas prvého prázdninového týždňa dňa 9. júla vojakom z topoľčianskej 1.mechanizovanej brigády a jej podriadených súčastí počas relácie pod názvom „Kulinárium“, ktorú v júli a auguste odvysiela Rádio Regina. Cieľom je predstaviť zaujímavé recepty z dielne nielen našich vojenských kuchárov, ale aj slovenských gazdiniek, kuchárov. Cieľom „vojenskej časti“ kulinária je ukázať prácu vojenských kuchárov, prípravu jedál, všetko to, čo súvisí so zabezpečením proviantu v armáde.
Za asistencie šiestich profesionálnych vojakov – kuchárov z nitrianskeho 12. mechanizovaného práporu a rožňavského RCHBO práporu, si otestovali svoje kulinárske zručnosti na tému Vojenská kulinárska kuchyňa. Ešte väčšou zaujímavosťou bolo, že všetky fantastické gastronomické špeciality sa pripravovali aj v pojazdnej poľnej kuchyni.
Tento druh školy varenia pod vedením šéfkuchára rotného Rolanda Hulana z nitrianskeho práporu, kde každý priložil ruku k dielu, priniesol okrem dobrej zábavy aj presvedčenie, že sme dokázali uvariť skutočné špeciality úplne hravo. Veď bolo aj čo ochutnávať, už len názov podávaných jedál bol očarujúci. Na tanieri boli prekvapenia z názvami ako „Logistické prekvapenie, Gemersko-malohontská roláda, Malá poľná, Kanónové gule a nechýbal ani Vojenský guláš pána plukovníka,“ čoho dôkazom boli záverečné záplavy citosloviec nadšenia, ktoré z očí prešli do chuťových pohárikov.
Záznam relácií bude odvysielaný na frekvenciách Rádia Regina od 21. - 25. júla a od 18.-22. augusta 2014.