Preskocit navigáciu

Pripomenuli sme si pamiatku obetí leteckého nešťastia


Pripomenuli sme si pamiatku obetí leteckého nešťastia

Príslušníci ozbrojených síl na čele s Náčelníkom Generálneho štábu OS SR v sprievode ministrov obrany Slovenskej republiky a Maďarska s delegáciami si dnes na kopci Borsó pripomenuli 12 rokov od pádu lietadla An-24, ktorý si vyžiadal životy 42 príslušníkov ozbrojených síl a rezortu obrany.
„Toto miesto je mementom toho, aký je krehký život a môže sa zmeniť skutočne v sekunde na úplne niečo iné. Táto letecká katastrofa je skutočne obrovským nešťastím v dejinách 25-ročnej samostatnej, nezávislej Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl,“ povedal po pietnej spomienke pri pamätníku na mieste tragédie minister obrany SR Gajdoš.
Na pamiatku tragickej udalosti stojí od roku 2007 v obci pamätník. Tvorí ho bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla.
„Príslušníci Ozbrojených síl SR nezabúdajú na žiadneho zo svojich kolegov, ktorí tragicky zahynuli pri plnení služobných úloh. Je to pre nás memento a sú to pre nás veľké ponaučenia, ktoré sa snažíme premietať do praxe zdokonaľovaním nášho výcviku a lepšou prípravou techniky zbraní. Pretože si uvedomujeme, že aj dnes plníme úlohy v krízových oblastiach v Afganistane, Iraku, nalietame stovky hodín, najazdíme tisícky kilometrov a sme si plne vedomí, že nešťastie nechodí nikde inde, len po ľuďoch,“ uviedol generál Milan Maxim.


Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval 19. januára 2006 v lesnatom teréne, približne 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život vtedy prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Vojaci sa vracali z misie NATO v Kosove (KFOR).


Pripomenuli sme si pamiatku obetí leteckého nešťastiaPripomenuli sme si pamiatku obetí leteckého nešťastiaPripomenuli sme si pamiatku obetí leteckého nešťastia

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Dátum: 19.01.2018
Čítanosť: 6216
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share