Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov


Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov

Prezident Slovenskej republiky dnes, na návrh vlády, menoval dvoch nových generálov a povýšil dvoch súčasných generálov ozbrojených síl.

Do hodností brigádny generál menoval Náčelníka štábu strategického plánovania plukovníka Petra Babiara a Zástupcu veliteľa Vzdušných síl OS SR plukovníka Róberta Kleštinca. Zároveň hlavný veliteľ ozbrojených síl povýšil do vojenskej hodnosti generál Náčelníka Generálneho štábu OSSR generálporučíka Daniela Zmeka a do vojenskej hodnosti generálmajor Zástupcu náčelníka Generálneho štábu OSSR – náčelníka štábu brigádneho generála Miroslava Lorinca.
Menovaním nových a povýšením súčasných generálov sa napĺňa štruktúra veliteľského zboru ozbrojených síl na najvyšších miestach.
Dnešné povýšenie a menovanie nie je len ohodnotením jednotlivcov, ale najmä celých ozbrojených síl a ich súčastí. Povýšenie pánov generálov je potvrdením správnosti nastaveného trendu a dosiahnutých úspechov v uplynulom roku,“ uviedol počas slávnostného ceremoniálu v Grasalkovičovom paláci čerstvo povýšený generál Zmeko.
Brigádny generál Peter Babiar pôsobí od jesene minulého roka na pozícii náčelníka jedného z najvýznamnejších štábov generálneho štábu. V jeho osobnej gescii je oblasť strategického plánovania, ktorej sa venuje väčšiu časť svojej bohatej vojenskej kariéry. Na tejto pozícii zúročuje skúsenosti získané v aliančných štruktúrach. Rovnako v prípade brigádneho generála Róberta Kleštinca ide o potvrdenie jeho osobného nasadenia a odbornosti, ktorú prejavil od svojho menovania do pozície zástupcu veliteľa vzdušných síl po predchádzajúcom pôsobení na veliteľstve.

Na čele ozbrojených síl opäť stojí štvor-hviezdičkový generál.

Spolu s náčelníkom generálneho štábu generálom Zmekom bol dnes povýšený aj jeho zástupca – náčelník štábu generálmajor Miroslav Lorinc, ktorý v minulosti pôsobil na poste zástupcu veliteľa vzdušných síl, veliteľa protilietadlovej raketovej brigády ako aj na Generálnom štábe OS SR. Počas doterajšieho pôsobenia vo funkcii potvrdil svoje skúsenosti a schopnosti v neľahkej pozícii zodpovednej za riadenie práce generálneho štábu.
Menovanie a povýšenie generálov ozbrojených síl je v súlade s platnou organizačnou štruktúrou a dopĺňa tak rady súčasných generálov po ich odchodoch do zálohy, prípadne na plnenie úloh mimo územia Slovenskej republiky.


Ozbrojené sily majú dvoch nových generálovOzbrojené sily majú dvoch nových generálovOzbrojené sily majú dvoch nových generálovOzbrojené sily majú dvoch nových generálovOzbrojené sily majú dvoch nových generálov 2Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 2Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 2Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 2Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 3Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 3Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 3Ozbrojené sily majú dvoch nových generálov 3

Autor: OOdNGŠ , Foto: OOdNGŠ-PP - Dátum: 28.05.2019
Čítanosť: 11630
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share