Preskocit navigáciu

Slovenskí delostrelci v Lotyšsku zvyšujú svoje spôsobilosti


Slovenskí delostrelci v Lotyšsku zvyšujú svoje spôsobilosti

Dňa 8.06.2021 sa vo výcvikovom priestore Adaži v rámci aktivít na zvýšenie vycvičenosti bojovej skupiny (BG) uskutočnilo cvičenie „Scooter control“ zamerané na navádzanie a opravy paľby delostrelectva z vrtuľníka. Zároveň to bolo posledné a rozlúčkové cvičenie rotácie 21-01.
Cieľom cvičenia „Scooter control“ bolo preveriť a upevniť potrebné zručnosti predsunutých pozorovateľov, ktorí navádzali paľbu z vrtuľníka a taktiež precvičiť palebnú batériu 155mm ShKH Zuzana v plnení palebných úloh tohto typu.
Na príprave a organizácii cvičenia „Scooter control“ sa podieľali aj príslušníci slovenského kontingentu zo skupiny koordinácie palebnej podpory spolu s kanadskými kolegami z eFP BG. Navádzanie našich „Zuzán“ z vrtuľníka precvičili predsunutí pozorovatelia z kanady, španielska, talianska a dvaja príslušníci slovenského kontingentu - náčelník skupiny koordinácie palebnej podpory kpt. Martin STAŠKO a veliteľ prieskumného družstva rtn. Martin FOGOŠ.
Náčelník skupiny koordinácie palebnej podpory kpt. Martin STAŠKO, ktorý si reálne vyskúšal navádzanie z vrtuľníka zhodnotil, že palebná batéria a jej prieskumné súčasti sú schopné a pripravené plniť aj takéto špecifické úlohy ktoré sa od nás vyžadujú v medzinárodnom prostredí.


Slovenský delostrelci v Lotyšsku zvyšujú svoje spôsobilostiSlovenský delostrelci v Lotyšsku zvyšujú svoje spôsobilostiSlovenský delostrelci v Lotyšsku zvyšujú svoje spôsobilosti

Autor: eFP SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 10.06.2021
Čítanosť: 6841
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share