Preskocit navigáciu

Vojenský čin roka


Vyhlasovanie ankety Vojenský čin roka vzniklo z iniciatívy odbornej redakcie armádneho vysielania Slovenského rozhlasu. Od roku 1998 ho každoročne vyhlasuje minister obrany s cieľom oceniť a predstaviť výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany, ktoré boli vykonané v predchádzajúcom roku. Anketa slúži na ocenenie obetavosti a nezištnej pomoci príslušníkov rezortu, ktorí v zložitých životných situáciách poskytli pomocnú ruku svojim spoluobčanom. Ocenenie patrí aj ľuďom, ktorí sa stali priateľmi armády.

Anketa máva tri alebo štyri kategórie:

  • záchrana života,
  • pomoc verejnosti,
  • priateľ armády,
  • služba vlasti.

Návrhy na ocenenie v jednotlivých kategóriách je možné zaslať na adresu cinroka@mod.gov.sk spravidla do konca februára.


Vojenský čin roka 2019

Obr 2019

Záchrana života

Ocenenie v tejto kategórii si odniesol kolektív 27 profesionálnych vojakov z Práporu ISTAR v Prešove za pomoc po výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove. Za všetkých ho prevzali por. Ján Štefančík a des. Jozef Bilohučšin, ktorý bol obyvateľom jedného z bytov a bezprostredne po výbuchu nezaváhal a pomohol susede s evakuáciou. Príslušníci práporu pomáhali kolegom z hasičského a záchranného zboru s evakuáciou obyvateľov, presunom ranených a sprístupňovali cestu záchranných zložkám. Podieľali sa tiež na strážení a hliadkovaní,  ako aj na zabezpečení priestoru likvidačných prác. 

Pomoc verejnosti

V kategórii „Pomoc verejnosti“ získal ocenenie rtm. Michal Holbík z Čestnej stráže OS SR z Veliteľstva posádky Bratislava. V roku 2016 spolu s kolegami zrealizoval finančnú zbierku „kolektív dokáže viac ako jednotlivec“, vďaka ktorej sa počas štyroch rokov vyzbierali finančné prostriedky na pomoc viacerým rodinám, ktoré boli na takúto pomoc odkázané. 

Priateľ armády

Ocenenie v kategórii „Priateľ armády“ bolo udelené laureátovi Milanovi Gajdošovi z Vojenskej podpornej nadácie, ktorá už od roku 2011 pomáha komunite vojakov a zamestnancov rezortu obrany v zložitých situáciách. Ide o jedinú nadáciu s týmto poslaním na území Slovenska, ktorá zároveň rozvíja vojenské tradície. 

Služba vlasti

Laureátkou kategórie „Služba vlasti“ sa stala vojenská zdravotníčka rtn. Ivana Krivošová, ktorá poskytovala zdravotnú starostlivosť v karantenizovaných marginalizovaných rómskych komunitách v rámci civilno-vojenskej operácie UMBRELLA. Okrem toho zvrátila fatálne zhoršenie zdravotného stavu dieťaťa, čím pomohla so  záchranou jeho života.


      Vojenský čin roka 2020  

2021

Záchrana života

V kategórii Záchrana života zvíťazil nadporučík Ladislav z 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Hrdinsky pomohol pri autonehode, pričom holými rukami a pomocou škrtidiel, ktoré nosí vždy pri sebe, zabránil vykrvácaniu zranenej ženy.
 
Pomoc verejnosti
 
Laureátmi v kategórii Pomoc verejnosti sa stali kapitáni Ladislav Parma, Viktor Frančiak, major v zálohe Ondrej Hlavatý a kolektív 1. protilietadlovej raketovej skupiny, ktorí finančnou zbierkou, ale aj inou pomocou a podporou pomohli kolegovi a jeho rodine, ktorý sa pre onkologické ochorenie ocitol v ťažkej životnej situácii.
 
Priateľ armády
 
V kategórii Priateľ armády bol ocenený pán Richard Koky, bývalý profesionálny vojak a Róm za budovanie civilno-vojenských vzťahov a šírenie dobrého mena OS SR či povedomia o vojenskej histórii. Ocenenie získal za mimoriadnu pomoc a spoluprácu s vojakmi OS SR v prvom kole a línii boja proti pandémii Covid-19 najmä na území osád s marginalizovaným rómskym obyvateľstvom.
 
Služba vlasti
 
V kategórii Služba vlasti bol za mimoriadne plnenie úloh a povinností ocenený rotmajster Radek Belan, ktorý bol nominovaný za jeho prístup, spôsob a motiváciu vojakov, ktorých pripravuje v rámci základného vojenského výcviku.

Vojenský čin roka 2021  

Obr 13

 

Záchrana života
V kategórii Záchrana života bol ocenený Róbert Prôčka z Vojenskej polície za pomoc pri dopravnej nehode, pomoc pri náhlej zdravotnej indispozícii a za dlhoročné dobrovoľné darcovstvo krvi.
Pomoc verejnosti
Laureátom v kategórii Pomoc verejnosti sa stal slob. Miroslav Demeter z 902. ženijného práporu Michalovce, ktorý viac ako 40 dní v čase svojho osobného voľna pomáhal ľuďom na južnej Morave bojujúcim s následkami ničivého tornáda.
Priateľ armády
Víťazstvo v kategórii Priateľ armády získalo mesto Brezová pod Bradlom za dlhoročnú vynikajúcu spoluprácu pri budovaní a šírení vedomostí o vojenskej histórií a za podporu pozitívneho posolstva Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Služba vlasti
V kategórii Služba vlasti boli ocenení piloti a letecký personál 46. krídla Kuchyňa a kolektív 5. pluku špeciálneho určenia Žilina za mimoriadne plnenie úloh a povinností pri evakuácii slovenských občanov a afganských spolupracovníkov z kábulského letiska v Afganistane počas mimoriadne zložitej a nepredvídateľnej bezpečnostnej situácie.

Vojenský čin roka 2022

Obr 2022

Záchrana života 

V kategórii Záchrana života boli ocenení nadporučík Peter Višňovský z 20. práporu logistiky Prešov, rotný Lukáš Gabák z 21. mechanizovaného práporu Trebišov, kapitán Peter a nadporučík Maroš zo Síl pre špeciálne operácie OS SR. Laureátmi sa stali za pomoc pri dopravnej nehode a záchranu života zraneného.
Pomoc verejnosti
Laureátom v kategórii Pomoc verejnosti sa stal poručík Tomáš Poláček zo Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin. Nominovaný bol za proaktívnu psychologickú prácu vo Výcvikovej jednotke vojenských misií, za pravidelné psychologické intervencie, osvetovú a publikačnú činnosť.
Priateľ armády
V kategórii Priateľ armády udelila komisia ocenenie starostke nacistami vypálenej obce Tokajík, pani Jane Medvecovej za dlhoročné udržiavanie historickej pamäte na obete a na vypálenú obec a za realizáciu multimediálnej výstavy.
Služba vlasti
Rotmajster Marcel z 5. pluku špeciálneho určenia Žilina sa stal laureátom v kategórii Služba vlasti. Podieľal sa na evakuácii konvoja s 28 ľuďmi z Kyjeva počas prvých dní ruskej invázie na Ukrajine.

Skočiť na menu


Share